ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΠΟΥ ΔΙΑΣΠΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ!

ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΑΝΕΡΓΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ»!

 

Σε ολομέτωπη επίθεση στους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και συνολικά στην εκπαίδευση προχωρά η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και το υπουργείο παιδείας.

Η διάταξη- συμπλήρωμα του αντιεκπαιδευτικού  νόμου 3848/2010 της ιέρειας του νεοφιλελευθερισμού και του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ  Άννας Διαμαντοπούλου, που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας, αποτελεί επικαιροποίηση του αντιδραστικού του περιεχομένου στην εποχή του 3ου μνημονίου και επαναφορά των πολιτικών  Αρβανιτόπουλου και Μητσοτάκη που έστειλαν αναπληρωτές στην ανεργία και επιχείρησαν να απολύσουν εκπαιδευτικούς. Η διάταξη θα έχει «προσωρινό»  χαρακτήρα  και δεν αφορά τους μόνιμους διορισμούς αλλά τον τρόπο πρόσληψης των ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση. Σε εύθετο χρόνο θα νομοθετηθεί νέος ενιαίος τρόπος πρόσληψης και διορισμών.

Από αυτό και μόνο το σημείο γίνεται ξεκάθαρο ότι όλη η επικοινωνιακή καταιγίδα των 20.000 διορισμών σε βάθος τριετίας ήταν ο καπνός που κάλυπτε τον πραγματικό στόχο του υπουργείου που δεν ήταν άλλος από την αναδόμηση των πινάκων των αναπληρωτών και την πρόκληση νέου εμφυλίου με την εφαρμογή των «κριτηρίων» του 3848 (έως 60 μήνες προϋπηρεσία, βαθμός πτυχίου, ακαδημαϊκά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, μοριοδότηση επιτυχίας σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ) και την πρωτοκαθεδρία του ΑΣΕΠ. 

 

Το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει μόνιμους αφού η έγκρισή τους εξαρτάται από τους θεσμούς και την αξιολόγηση και κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ την επόμενη χρονιά οι αναπληρωτές θα είναι και στις δύο βαθμίδες κάποιες χιλιάδες λιγότεροι (λόγω έλλειψης πιστώσεων). 

 

Οι δηλώσεις του υφυπουργού  Παιδείας Θ. Πελεγρίνη είναι αποκαλυπτικές :

«Τόσο ο κύριος υπουργός όσο κι εγώ έχουμε τονίσει την απόλυτη αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών. Εάν δεν γίνουν αυτές οι προσλήψεις, είναι αμφίβολο ότι θα λειτουργήσουν τα σχολεία»,   «22.000 αναπληρωτές προσλήφθηκαν φέτος αλλά τα κενά είναι 3.763», «Πέρυσι για να πάρει το υπουργείο αναπληρωτές εκπαιδευτικούς διέθεσε 160 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και έτσι έμειναν 190 εκατομμύρια για τα επόμενα 4 χρόνια!!!!»

190 εκατομμύρια για προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ πρέπει να μοιραστούν στα επόμενα 4 χρόνια !!!!!! Δηλαδή 47,5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος μέχρι το 2020!!!!

 

Τη χρεοκοπία των ΕΣΠΑ και των μνημονιακών πολιτικών προσπαθεί να διαχειριστεί το υπουργείο Παιδείας «προσαρμόζοντας» τα κριτήρια για την πρόσληψη αναπληρωτών στις επιταγές της ΕΕ του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ , στο προσοντολόγιο και την εργαλειοθήκη του   και στα όρια της  πενιχρής  χρηματοδότησης που επιβάλλουν τα μνημόνια και τα νέα μέτρα των 5,8 δισ . 

Η αναδόμηση- ανατροπή των πινάκων αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας. Η πρόταση του υπουργείου «πατά» πάνω στην απόφαση του ΣΤΕ και τη «συνταγματικότητα» του τρόπου πρόσληψης των αναπληρωτών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια βολική δικαιολογία για την προσαρμογή και διαχείριση με όρους επιχείρησης της ελαστικής εργασίας, στην νέα, χωρίς εργασιακά  δικαιώματα, εποχή.

Η λύση θα ήταν απλά η κατάργηση του νόμου 3848 με πολιτική απόφαση. Αυτή δεν υπάρχει όμως ακριβώς γιατί τα όσα προβλέπει η απόφαση του ΣΤΕ βολεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ωθώντας τους εκπαιδευτικούς  σε  ανθρωποφαγία κάτω από τον ήλιο της φτώχειας.

 

 Το υπουργείο υπόσχεται ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτικούς και σχολεία  κλειστά για χιλιάδες μαθητές το Σεπτέμβρη! Η επίθεση στους συναδέλφους αναπληρωτές είναι και επίθεση στους μόνιμους, είναι τελικά επίθεση στο δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Παγκόσμια  τάση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, ανεξάρτητα από τα μνημόνια, είναι να αντικαθίσταται η μόνιμη σταθερή εργασία από την ελαστική και προσωρινή. Η επέκτασή της θα σημάνει πολύ απλά και την ελαστικοποίηση της μόνιμης.  Δεν είναι άλλωστε τυχαία η σκέψη του υπουργείου για λειτουργία όλων των δημοτικών μέχρι τις 13:15,  η πλήρης κατάργηση των ΕΑΕΠ και του ολοημέρου, η κατάργηση των τμημάτων ένταξης και της παράλληλης στήριξης, η αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος, η αλλαγή των αναθέσεων, η πρόσληψη ωφελούμενων στην εκπαίδευση, η αύξηση της διδακτικής ώρας και του ωραρίου, η ιδιωτικοποίηση δομών της εκπαίδευσης κ.α. Η  «εξοικονόμηση» προσωπικού και κατ επέκταση η μείωση των δαπανών ένα αποτέλεσμα θα έχουν: το χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και την διάλυση του δημόσιου δωρεάν σχολείου. Λιγότεροι αναπληρωτές  στα σχολεία και μηδενικοί διορισμοί πολύ απλά θα σημάνουν αύξηση του ωραρίου,  μαζικές μετακινήσεις  εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΠΕ ΠΥΣΔΕ, συμπτύξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, τεχνητές υπεραριθμίες και δημιουργία πλεονάζοντος  προσωπικού.     

 

Η ανατροπή των μνημονίων, πρέπει να είναι η πολιτική επιλογή και προτεραιότητα των Ομοσπονδιών. Άμεσα οι Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πρέπει να αποχωρήσουν από τον Εθνικό Διάλογο για την παιδεία μια που η παρουσία τους νομιμοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης.  

 

Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει άμεσα να παλέψει για :

Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα, με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου, σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης κι όχι ό,τι περισσεύει από τον μνημονιακό Προκρούστη.

Κατάργηση του ν.3848/10 και του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που απαξιώνει τις σπουδές και τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων

Όχι στα «προσοντολόγια» και σε οτιδήποτε επιδιώκει την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων από το πτυχίο.

Κάλυψη τώρα όλων των κενών –κανείς αναπληρωτής άνεργος!

 

Ο Σύλλογός μας στηρίζει την Πανελλαδική Κινητοποίηση για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, την Παρασκευή 15/4 στις 11.30 στο Υπουργείο Παιδείας και καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση δυναμικά!

 

Σύλλογος Π.Ε. Κορινθίας

 

 

 

 

antistasi.jpg