Προσλήψεις 600 νηπιαγωγών μέσω προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ!!!

Προς: Τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ,  Αιρετούς του ΠΥΣΠΕ , Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ, Δ/ντη Εκπαίδευσης, Συμβούλους σχολικής και προσχολικής αγωγής της περιοχής μας.


Στις 11 Σεπτεμβρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για την Πράξη του ΕΣΠΑ «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», μετά από κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 3.24641/Οικ.3.1574, της 26ης Αυγούστου του 2013, η οποία φέρει και την υπογραφή του Υπουργού Παιδείας Αρβανιτόπουλου. Είναι το περίφημο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι για την «αντιμετώπιση της ανεργίας».

 


   Το πρόγραμμα όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, περιλαμβάνει:

 «…προσλήψεις ανέργων συγκεκριμένων ειδικοτήτων που δύναται να απασχοληθούν σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά-Γυμνάσια- Λύκεια), σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), καθώς και σε Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) και στους Φορείς Επίβλεψης.
Οι ειδικότητες που δύνανται να απασχοληθούν στις ανωτέρω μονάδες είναι, ενδεικτικά, θα είναι: Νηπιαγωγοί (πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Ψυχολόγοι (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ). Κοινωνικής Εργασίας – Κοινωνικοί Λειτουργοί (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ). Επιστάτες (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ΣΜΕΑΕ) Λογοθεραπευτές (ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ) Εργοθεραπευτές (ΣΜΕΑΕ ) Φυσιοθεραπευτές (ΣΜΕΑΕ ). Σχολικοί νοσηλευτές (ΣΜΕΑΕ ).
Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΣΜΕΑΕ ). Οδηγοί σχολικών λεωφορείων (ΣΜΕΑΕ ). Συνοδοί σχολικών λεωφορείων (ΣΜΕΑΕ ).Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.ΕΔ.) θα είναι ο αρμόδιος φορέας…»

Γαλέρα, οι όροι εργασίας του προγράμματος

•    Οι προσλήψεις γίνονται για διάστημα ΩΣ 6,5 μήνες
•    Η αποζημίωση είναι από 427-490 ευρώ το μήνα, η οποία αποδίδεται με την ολοκλήρωση του προγράμματος
•    Ο εργαζόμενος δε θεωρείται εργαζόμενος αλλά «ωφελούμενος»
•    Παρέχεται υγειονομική περίθαλψη αλλά ο χρόνος εργασίας δεν υπολογίζεται συντάξιμος
•    Απασχολούνται και Χριστούγεννα-Πάσχα

 
Συνάδελφοι, αν εμείς  δεν το αποτρέψουμε , στο δημόσιο σχολείο:

•    θα εργάζονται εκπαιδευτικοί όπου ο φορέας πρόσληψής τους θα είναι ο ΟΑΕΔ και όχι το υπουργείο Παιδείας, με όρους υπερεκμετάλλευσης που θα τους ζήλευε κάθε εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα!!!

•    οι εκπαιδευτικές ανάγκες θα εξαρτώνται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και κυρίως θα προσαρμόζονται στα τεχνικά δελτία του ΕΣΠΑ και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Αφού το ΕΣΠΑ δεν επιτρέπει να καλύπτονται, μέσω αυτού, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το μαγικό χέρι του υπουργείου τις μετατρέπει αυτομάτως σε πιλοτικές και αφού η νομοθεσία δεν επιτρέπει πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω άλλου φορέα για εκπαιδευτικές θέσεις, μετατρέπει το ολοήμερο νηπιαγωγείο, τις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ σε κάτι άλλο!

Θαυμάστε πόσο ευφάνταστο είναι το  υπουργείο, διαβάστε ορισμένες από τις θεματικές προτεραιότητες του προγράμματος: 

«…Καταπολέμηση της σχολικής διαρροής μέσω της ενίσχυσης της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου καθώς και της ενισχυτικής διδασκαλίας στην πρώτη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο) καθώς και δράσεων μετακίνησης και σίτισης μαθητών βάσει κριτηρίων που θα συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…»

Και η μετάφρασή του:

Το νηπιαγωγείο από τις 12.00-16.00 ή από τις 14.00-16.00 (αν αυξηθεί το ωράριο των νηπιαγωγών) θα είναι δράσεις για τη σίτιση των μαθητών ή απασχόληση ώστε να μειωθεί η προσχολική διαρροή ή ότι άλλο εφεύρουν οι εγκέφαλοι  του υπουργείου.
Να δείτε που στο τέλος θα μας κατηγορήσουν κι ως οπισθοδρομικούς ότι δε θέλουμε αυτά τα καινοτόμα(!!!) προγράμματα που τα ανακαλύπτουν λεηλατώντας τα μορφωτικά και παιδαγωγικά δικαιώματα των παιδιών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους εκπαιδευτικούς:

•    Οι διορισμένοι νηπιαγωγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με χιλιάδες υπεραριθμίες, προάγγελους της διαθεσιμότητας-απόλυσης και με ασφυκτικές πιέσεις για αποδοχή των εργασιακών όρων γαλέρας
•    Οι αδιόριστοι νηπιαγωγοί δε θα έχουν καμία ευκαιρία πρόσληψης ως μόνιμοι ή αναπληρωτές μια και το μόνο που θα παρέχεται ως δυνατότητα στο δημόσιο σχολείο θα είναι τέτοια προγράμματα.
•    Οι συνάδελφοί μας που δουλεύουν μαζί μας στα ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ, δηλαδή το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό δεν προσλαμβάνονται ως μόνιμοι ή αναπληρωτές από τον τακτικό προϋπολογισμό αλλά εξαναγκάζονται να αποδεχτούν την εργασιακή σχέση της «κοινωφελούς εργασίας». Τα ειδικά σχολεία και τα ΚΕΔΔΥ χωρίς αυτές τις ειδικότητες, μέχρι και σήμερα μέσα Οκτωβρίου, υπολειτουργούν.


Το δημόσιο σχολείο και η μόνιμη εργασία ξηλώνονται βήμα βήμα εδώ και 1,5 μήνα
Μήπως παράνομο δεν ήταν να βγάλουν οι διευθυντές εκπαίδευσης μόνοι τους τα λειτουργικά κενά και τις υπεραριθμίες; Κι όμως το έκαναν κι έτσι έγιναν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε άλλο ΠΥΣΠΕ

Μήπως παράνομα δεν έγιναν οι αποσπάσεις της β’ φάσης από περιοχές που το υπουργείο μόνο του ονομάτισε πλεονάζουσες σε περιοχές που ονομάτισε ελλειμματικές, παραβιάζοντας τη μοριοδότηση;

Μήπως παράνομα δε μετακινούνται αναπληρωτές από το ΠΥΣΠΕ που προσλήφθηκαν σε άλλο ΠΥΣΠΕ, παραβιάζοντας και πάλι τη μοριοδότηση;

Μήπως παράνομα δεν εισήχθη η εργασιακή σχέση ΕΣΠΑ στις θέσεις των δασκάλων του ολοήμερου και της ειδικής αγωγής αντί της κάλυψής του από το μόνιμο προσωπικό (το οποίο παρανόμως μετακίνησαν) ή μέσω προσλήψεων αναπληρωτών τακτικού προϋπολογισμού;

Μήπως πολλά από αυτά δεν έγιναν μετατρέποντας τις δομές σε πιλοτικές για να καλύπτονται οι όροι που η ΕΕ θέτει;

Ε, λοιπόν, με τον ίδιο τρόπο το υπουργείο  θα επιδιώξει να προσλάβει εκπαιδευτικό προσωπικό σε θέσεις εργασίας που θα απαγορεύεται. Θα μετατρέψουν τις δομές σε πιλοτικές, θα εισάγουν προγράμματα και θα μας «κάνουν και τη χάρη» να πατάξουν την ανεργία προσλαμβάνοντας πτυχιούχους εκπαιδευτικούς αντί προσωπικό από ΙΕΚ, ιδιωτικές σχολές κ.λπ. και θα λένε και στους γονείς ότι «νηπιαγωγό σας έχω»!

Το επόμενο διάστημα οργανώνουμε:

•    Συνελεύσεις με Διευθυντές, με Αναπληρωτές,  με Ειδικότητες,  με Νηπιαγωγούς, με Δασκάλους για να οργανώσουμε την δράση μας .   

•    Πλατιά ενημέρωση των γονιών και της κοινωνίας για το τι ετοιμάζεται στο δημόσιο νηπιαγωγείο και σε όλη την εκπαίδευση.

•   
Καλούμε την ΔΟΕ να προστατέψει τα εργασιακά μας δικαιώματα και πάρει μέτρα οργάνωσης και συντονισμού της δράσης των συλλόγων.

Καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει την προκήρυξη για την πρόσληψη εκπαιδευτικών μέσω ΟΑΕΔ.


vasta.jpg