«Σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.»

Ο εμβολιασμός αποτελεί μια ιστορική, παγκόσμια κατάκτηση της επιστήμης, που σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Έχει συμβάλει σημαντικά στον δραστικό περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας, έχει τιθασεύσει ή/και εξαλείψει μια σειρά από θανατηφόρα και μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα και σύμφωνα με τους ειδικούς θα βοηθήσει και στη μάχη κατά του κορωνοϊού που τόσο έχει ταλαιπωρήσει την ανθρωπότητα τα τελευταία 2 χρόνια.

Το εμβόλιο πρέπει να αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό, προσιτό σε όλους τους ανθρώπους ,σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πέρα από πατέντες, λογικές κερδοσκοπίας και γεωπολιτικά παιχνίδια των ισχυρών . Είδαμε πόσο πολύτιμο χρόνο και ανθρώπινες ζωές κόστισαν οι ανταγωνισμοί των εταιρειών εντός του νεοφιλελεύθερου πλαισίου της ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως.

Παρόλο που ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξάλειψη του κορωνοϊού, από μόνος του δεν επαρκεί. Χρειάζεται γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ και φυσικά στα σχολεία, με λιγότερους μαθητές στις τάξεις, καλύτερη κτηριακή υποδομή, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καθαριστριών, τακτικών δωρεάν rapid tests για όλους τους εκπαιδευτικούς, κλπ. Αυτές ήταν άλλωστε και οι προτάσεις του υγειονομικού και του εκπαιδευτικού κινήματος, που δυστυχώς δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση ,με αποτέλεσμα να έχουμε χιλιάδες νεκρούς εν μέσω αδιέξοδων ‘’ λοκντάουν ’’.

Δεν είμαστε γενικά κατά κάθε υποχρεωτικότητας. Πχ είμαστε υπέρ της υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης και το φωνάζουμε. Όμως , ο εμβολιασμός αποτελεί ιατρική πράξη και ως τέτοια πρέπει να έχει τη συναίνεση του υποκειμένου. Οτιδήποτε άλλο δημιουργεί ζητήματα βιοηθικής, διακρίσεων και άσκησης βιοπολιτικής από τη μεριά των κυβερνώντων. Μέχρι πού δικαιούται η εξουσία να παρεμβαίνει στην ιδιωτική σφαίρα και στο ανθρώπινο σώμα προς όφελος της δημόσιας υγείας ; Μέχρι πού φτάνει η περιστολή ατομικών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα της μάχης κατά της πανδημίας; Μήπως οι έκτακτες καταστάσεις φέρουν μόνιμα μέτρα; Αυτοί είναι σοβαροί προβληματισμοί που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα και δυστυχώς, όπως φαίνεται, θα αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον. Άλλωστε, ως εκπαιδευτικοί , έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της πειθούς, του ορθού λόγου, της συνειδητής αυτοπειθαρχίας προς όφελος του συνόλου. Και αυτά είναι πιο αποτελεσματικά εργαλεία από την οποιαδήποτε επιβολή .

Ως εκ τούτου, το Δ.Σ , λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των συναδέλφων, τάσσεται :

  1. 1) υπέρ του εμβολιασμού, αλλά
  2. 2) κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και οποιασδήποτε διάκρισης κατά οποιουδήποτε ατόμου και οποιασδήποτε ομάδας πληθυσμού, όπως οι εκπαιδευτικοί, τονίζοντας ότι θα αγωνιστούμε με οποιοδήποτε μέσο.

Καλεί επίσης, τη Δ.Ο.Ε., την ΑΔΕΔΥ και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών να τις υιοθετήσουν και ζητά από τα κόμματα και τους βουλευτές του νομού μας να λάβουν θέση για το ζήτημα αυτό.

antistasi.jpg