ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: Όλοι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου

Ψήφισε - Στήριξε το ψηφοδέλτιο που στηρίζουν οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ

Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στον ΣΥΛΛΟΓΟ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Σε λίγες ημέρες θα κληθούμε να εκλέξουμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο .... Σε μια περίοδο όπου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επίθεση στα δικαιώματά μας, η συμμετοχή όλων στη ζωή, τη λειτουργία και τη δράση του σωματείου είναι κρίσιμο ζήτημα.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκή πολιτικής.
Καμιά απογοήτευση – Καμιά αναμονή!!

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μασκαρέψει την αντιλαϊκή της πολιτική η επίθεση απέναντι στη μόρφωση των παιδιών και στα εργασιακά μας δικαιώματα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Για εμάς τους εργαζόμενους δεν πρέπει να ισχύει ή λογική «ότι έγινε – έγινε, ας προσαρμοστούμε τώρα στα δεδομένα». Δεν πρέπει να “ξεχάσουμε” όλα όσα με αγώνες και θυσίες κατακτηθήκαν και σήμερα μας τα παίρνουν πίσω. Η λογική του μικρότερου κακού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες απώλειες.

Τσακίζουν το λαό για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων!

Παλιά και νέα μέτρα σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας. Πλάι στα ήδη ψηφισμένα μέτρα για το Ασφαλιστικό, τη φοροαφαίμαξη, τις ιδιωτικοποιήσεις, το μισθολόγιο – φτωχολόγιο, το νόμο για τη δημόσια διοίκηση, έρχονται να προστεθούν και νέα, ακόμα πιο βάρβαρα.

Η όρεξη των εργοδοτών φαίνεται ότι έχει ανοίξει για τα καλά. Δίνουν νέες εντολές στην κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύεται «καλός μαθητής». Απαιτούν: ανατροπές στα εργασιακά, άνοιγμα των ομαδικών απολύσεων, επαναφορά του lock out, μείωση του προσωπικού (δηλαδή απολύσεις) κατά 180.000 στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση δίνει χάρισμα ακόμα και το επίδομα ανεργίας στους εργοδότες.

Η κατάσταση στην Παιδεία δεν εξαιρείται από τη γενικότερη επίθεση

Οι 20.000 διορισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδείχτηκαν απάτη!! Αντί για μόνιμους διορισμούς, για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, η κυβέρνηση απολύει τουλάχιστον 4.000 αναπληρωτές, άξιοι συνεχιστές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που συγχώνευσε 2 χιλιάδες σχολεία και της κυβέρνησης ΝΔ που απέλυσε 2 χιλιάδες καθηγητές.

Με τις Υπουργικές Αποφάσεις και τις Τροπολογίες για το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, την Ειδική Αγωγή, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνάσιου, τους περιορισμούς στις ειδικότητες των ΕΠΑΛ και τις ομάδες προσανατολισμού, η κυβέρνηση «εξαφάνισε» τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς. Δημιούργησε έτσι τεχνητά πλεονάσματα που οδηγούν σε διαρκή κινητικότητα τους εκπαιδευτικούς.

Η «οικονομική στενότητα» που εμποδίζει τον υπουργό να κάνει προσλήψεις, δεν εμποδίζει τις επιδοτήσεις, τις φοροαπαλλαγές, τις διαγραφές χρεών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!

Το 3ο Μνημόνιο και τις προβλέψεις που περιλαμβάνει για την Παιδεία,
όλοι μαζί (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ) το ψήφισαν

Χέρι – χέρι με τις περικοπές προωθείται η αντιδραστική προσαρμογή του σχολείου στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. Η λογική των δεξιοτήτων από μικρή ηλικία, η αυτονομία (διοικητική και παιδαγωγική) της σχολικής μονάδας, δηλ. η κατηγοριοποίηση, το σχολείο πολλαπλών ταχυτήτων. Το σχολείο που θα έχει πρόγραμμα και εργασιακά δικαιώματα «σούπα», που όλοι θα τα κάνουν όλα. Στο σχολείο αυτό δεν χωράει η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών συνεχίζεται – δυναμώνει!
Έχουμε δύναμη να ανατρέψουμε τα σχέδια τους!! Ο λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σήμερα γίνεται πιο καθαρή η απάντηση στο ερώτημα: Τι χρειάζεται να γίνει, ποιο κίνημα, ποιος αγώνας μπορεί να εμποδίσει και ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές, να αναμετρηθεί με συνέπεια, σταθερότητα και αντοχή απέναντι στο σύνολο της στρατηγικής κυβέρνησης  - Ε.Ε. – Κεφαλαίου;

Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος είναι παρακαταθήκη! Η κοινή δράση, η συμμαχία, εργαζόμενων, ΕΒΕ, αγροτών, νεολαίας, γυναικών, οι απεργίες, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών, δείχνουν ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι όρθιο, ζωντανό, μαχητικό, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζουν κράτος, κυβέρνηση αλλά και συνδικαλιστικές τους ηγεσίες.

Μπροστάρης σ’ αυτόν τον αγώνα ήταν και είναι τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που παλεύουν με τη γραμμή της ταξικής πάλης, που δεν σκύβουν το κεφάλι. Αυτό το κίνημα, αυτός ο ταξικός πόλος, χρειάζεται να δυναμώσει να γίνει υπόθεση και νέων δυνάμεων που σήμερα δεν είναι στον αγώνα!!

Χρειάζεται, όσο πιο γρήγορα και όσο πιο αποφασιστικά γίνεται, να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα σωματεία, να ενισχυθούν οι δυνάμεις που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ. Να μπουν νέες δυνάμεις σ΄ αυτόν τον αγώνα, ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός έχουν βαριές ευθύνες!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Για τη σημερινή κατάσταση έχουν μεγάλες ευθύνες όλες οι συστημικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, του παλιού αλλά και του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αποτελούν βαρίδια στα πόδια και θηλιά στο λαιμό των σωματείων.

Ήταν και είναι οι μόνιμοι εταίροι και συνομιλητές των εκάστοτε αντιλαϊκών κυβερνήσεων και οι μόνιμοι απόντες, ακόμα και από τους αγώνες που οι ίδιοι εξαγγέλλουν.

Οι δυνάμεις του παλιού (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ) και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΣΥΝΕΚ/ΕΡΑ) με τη στάση τους και τη γραμμή πάλης που έχουν, διευκόλυναν τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ενώ παίρνονται μέτρα πρωτοφανούς βαρβαρότητας για το λαό, δεν κουνιέται φύλλο από αυτές τις δυνάμεις.

Μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ από κοντά και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ αλλά και όλες εκείνες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που δρουν ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα. Επί της ουσίας,  διευκολύνουν με το ρόλο και τη στάση τους παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Αφόπλισαν το κίνημα και καλλιέργησαν αυταπάτες.

Είναι αυτοί (οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα είναι στη ΛΑΕ και το ΜΕΤΑ)  που καλούσαν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να παλέψουν, ώστε να έρθει η κυβερνητική εναλλαγή και ο ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της διακυβέρνησης.

Είναι αυτοί που πανηγύριζαν για την «Πρώτη Φορά Αριστερά», αυτοί που καλούσαν να στηριχτεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτοί που για ένα χρόνο περίπου έψαχναν να βρουν «το πρόσημο αυτής της κυβέρνησης»!!! Δεν εξαπατήθηκαν όπως λένε από το ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού εξαπάτησαν.

Ο τυχοδιωκτισμός αυτών των δυνάμεων δοκιμάστηκε. Δεν απαλλάσσονται από τις τεράστιες ευθύνες τους όσες μέρες απεργίας και αν προτείνουν, όσο κουρνιαχτό και αν σηκώνουν για τις «ανεβασμένες μορφές πάλης» και τις «απεργίες διαρκείας» για την επιτυχία των οποίων δεν κάνει τίποτα.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα τη δύναμή μας!!
Το δίκιο μας είναι πιο ισχυρό από τις αυταπάτες και τα ψέματά τους!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τώρα όλοι μαζί εργάτες εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, μικροί αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, γυναίκες και νέα γενιά, με οργάνωση, κοινή δράση και αγώνα οφείλουμε να δείξουμε τη δύναμή μας, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας.

Δεν ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα, το 2016, με την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και τις δυνατότητες που αυτές προσφέρουν για ολόπλευρη μόρφωση, για σύγχρονο, ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο γενικής παιδείας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να υποβαθμίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας!

Πρέπει να τους εμποδίζουμε! Έχουμε χρέος σαν εκπαιδευτικοί απέναντι στα παιδιά μας.

Ο δρόμος της ελπίδας και της προοπτικής βρίσκεται στη συσπείρωση και τη συμπόρευση με τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Βρίσκεται στη σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο και την ανατροπή της εξουσίας του.

Βρίσκεται στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, για ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά και όλο τον πλούτο της γνώσης,
για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας.
Άλλαξε τώρα τους συσχετισμούς!

Ψήφισε το ψηφοδέλτιο που στηρίζουν οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ στον κλάδο των Εκπαιδευτικών.