ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Συνάδελφοι , συναδέλφισσες,
Η  κατάσταση στην προσχολική αγωγή εξακολουθεί να είναι εκρηκτική. Εκατοντάδες είναι τα κενά σε νηπιαγωγούς σε όλη τη χώρα .                                                                                 Το υπουργείο δηλώνει ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί οι ελάχιστες πιστώσεις αναπληρωτών από τον κρατικό προϋπολογισμό και αντίστοιχα δεν υπάρχει κάποιο ΕΣΠΑ για να δικαιολογήσει την πρόσληψη αναπληρωτών ΕΣΠΑ όπως προσωρινά κάνει στην υπόλοιπη εκπαίδευση (ολοήμερα, ειδικότητες στα ΕΑΕΠ, ειδική Αγωγή και παράλληλη στήριξη κλπ).
Και να η λύση ……………………της ντροπής!!
Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για «κοινωφελή εργασία»:                                 Πρόσληψη 600 νηπιαγωγών σε όλη τη χώρα, μέσω ΟΑΕΔ, με σύμβαση             6,5 μηνών και μισθό 427( κάτω των 25) έως 490 ευρώ.

 


Το άνοιγμα ενός νέου δρόμου για μια νέα ακόμα χειρότερη μορφή εργασιακών σχέσεων στη δημόσια εκπαίδευση, με πρώτο φορέα εφαρμογής – πιλότο το δημόσιο νηπιαγωγείο ,ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.
Για πρώτη φορά αλλάζει ο εργοδότης στο δημόσιο σχολείο και δεν είναι το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  αλλά ο ΟΑΕΔ ανατρέποντας δραματικά τις εργασιακές σχέσεις .
Οι προσλήψεις στα προγράμματα δε δεσμεύονται από την ισχύουσα εκπαιδευτική νομοθεσία για τα αντικειμενικά κριτήρια στην επετηρίδα προσλήψεων (προϋπηρεσία, χρόνος λήψης πτυχίου κλπ) και κατακερματίζονται ανά νομό. Αντίστοιχα πιλοτικά θα εφαρμοστεί και στην ειδική αγωγή όπου προβλέπεται η πρόσληψη όλου του βοηθητικού προσωπικού στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ -για τα ειδικά σχολεία και τα ΚΕΔΔΥ- μέσα από το ίδιο πρόγραμμα.
Επιπλέον
•    Η τελευταία ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) θέτει σε εφαρμογή την αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα αφήνοντας ανοιχτή και κατά το δοκούν την ερμηνεία των « εξαιρετικών περιπτώσεων ».
•    Η εγκύκλιος για την πρόωρη αποχώρηση νηπίων( 27/9/2013) με την επίφαση της εξυπηρέτησης των εργαζόμενων γονέων δρομολογεί τη διάλυση του ολοήμερου νηπιαγωγείου μετατρέποντάς το σε υποστηρικτική εκπαιδευτική δομή  μιας  και την επέκτεινε και στις περιπτώσεις αιτήσεων γονέων που τα μεγαλύτερα παιδιά τους φοιτούν σε συστεγαζόμενα και όμορα σχολεία -δηλαδή  πρακτικά σε όλα τα νηπιαγωγεία- και πρόσθετα άφησε και την ώρα αποχώρησης στη διάθεση του γονέα.
 Χρειάζεται μάλλον να διαχωριστεί η β΄βάρδια για να  στελεχωθεί με εκπαιδευτικούς ΕΣΠΑ / ΟΑΕΔ όπως ακριβώς έκαναν με το ολοήμερο σχολείο, όπου με μια κίνηση κατάργησαν προς το παρόν λειτουργικά – στη συνέχεια και οργανικά,  το μόνιμο προσωπικό και το έβγαλαν υπεράριθμο μετακινώντας το σε όλη την περιφέρεια και στη θέση τους έβαλε αναπληρωτές από το ΕΣΠΑ.
Αυτό για το νηπιαγωγείο σημαίνει ουσιαστικά την κατάργηση της μίας οργανικής θέσης στα ολοήμερα τμήματα και 2.300 περίπου υπεράριθμους νηπιαγωγούς πανελλαδικά.
Ήρθε λοιπόν και η σειρά των νηπιαγωγών όπου ,με τις αλλαγές και ανατροπές που προωθούνται καθημερινά στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων το τίμημα θα είναι μεγάλο και δυσβάστακτο.
Στο νομό μας έχουμε κενά στα παρακάτω νηπιαγωγεία  από την αρχή της σχολικής χρονιάς:
Αθίκια, Αρχ. Κλεωνές, Αγ.Βασίλειος , Άσσος, 2ο Νεμέας, 2ο Αγ. Θεοδώρων,1ο Λουτρακίου,3ο Λουτρακίου,5ο Λουτρακίου, 15ο Κορίνθου, Περαχώρα και πρόσφατα προέκυψαν Βραχάτι, Σπαθοβούνι , Δερβένι.
Κενά που σημαίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων, μετακινήσεις παιδιών και ταλαιπωρία των γονέων.
Συνάδελφοι, το υπουργείο θέλει οπωσδήποτε να εξασφαλίσει ότι ολόκληρες δομές του δημόσιου σχολείου και νηπιαγωγείου δε θα λειτουργούν με μόνιμο προσωπικό και οργανικές θέσεις αλλά με κάθε είδους προσωρινή, ευέλικτη με δυνατότητα ακόμα και διαφορετικής προέλευσης πρόσληψη
-Καταγγέλλουμε την προκήρυξη για  πρόσληψη νηπιαγωγών από τον ΟΑΕΔ και απαιτούμε άμεσα την απόσυρσή της .                                                                                                                                                       -Να διοριστούν αναπληρωτές/τριες για να καλυφθούν όλα τα κενά.                                                               - Η ΔΟΕ να σταθεί στο ύψος της και να υπερασπίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.


                                            Αιρετή ΠΥΣΠΕ Ν.Κορινθίας                 Αναπλ.αιρετός ΠΥΣΠΕ Ν.Κορινθίας
                                               Κτενιαδάκη Μαρία                                                 Γιάνναρος Αντώνης

 

vasta.jpg