ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Τετάρτη, 9-9-2015)

Συνάδελφοι, -ισσες,

Την Τετάρτη 9-9-2015 έγινε Παράσταση Διαμαρτυρίας από εκπροσώπους Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ  στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου στην Τρίπολη, όπως σας είχαμε ήδη  ενημερώσει. Στη συνέχεια, συναντηθήκαμε  με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπ/σης  κ. Πετρόπουλο, σε πολύ φιλικό κλίμα.

Ο κ. Πετρόπουλος  μας  ενημέρωσε ότι τελικά έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για προσλήψεις 19.000 αναπληρωτών, οι οποίοι θα παρουσιαστούν στα σχολεία μετά τις εκλογές. Οι διαδικασίες των ενστάσεων δεν επιτρέπουν την ανάρτηση των τελικών πινάκων νωρίτερα. Παραδέχτηκε λοιπόν ότι στις 11 Σεπτεμβρίου δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν όλα τα σχολεία της Περιφέρειας  Πελ/νήσου.

Το λόγο πήρε ο Γιώργος Γαλάνης,  μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ , εκλεγμένος με τις Παρεμβάσεις και έθεσε το βασικό θέμα της συνάντησης, την προσωρινή μετακίνηση εκπαιδευτικών σε σχολεία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Ζήτησε από τον Περιφερειακό Δ/ντή να μην επιτρέψει τη μετακίνηση συναδέλφων έως και 130 χιλιόμετρα(!) μακριά από την οργανική τους θέση μόνο και μόνο για να ανοίξουν τα σχολεία. Οι Περιφ/κοί Δ/ντές έχουν ευθύνη διότι δείχνουν ανοχή στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μνημονιακές πολιτικές και έπρεπε να τα αναδείξουν εγκαίρως.

Στη συνέχεια, έγινε συζήτηση για το έγγραφο που έστειλε ο κ. Σίδερης Α. Περιφ/κός Δ/ντής, με το οποίο έδωσε οδηγίες στους Δ/ντές  Π.Ε. να ανοίξουν τα σχολεία με προσωρινές μετακινήσεις εκπαιδευτικών . Η διαδικασία που προτείνεται είναι η εξής:

1. Θα αναζητηθεί από τις όμορες σχολικές μονάδες η εθελοντική μετακίνηση εκπαιδευτικών για την εξυπηρέτηση της υπηρεσίας.

2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικού, θα μετακινηθεί ο τελευταίος τοποθετηθείς.

3. Στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία και στις σχολικές μονάδες κάτω του εξαθεσίου, μπορούν να εξοικονομηθούν αρκετές ώρες από τη συνδιδασκαλία τάξεων (όπου το επιτρέπει ο αριθμός μαθητών) στην αισθητική αγωγή και στην ευέλικτη ζώνη.

Πιο κάτω αναφέρει:

Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν το διάστημα αυτό και μέχρι την τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την πλήρη στελέχωσή τους (με δασκάλους και ειδικότητες), με τις δυνατότητες του ωραρίου του υπηρετούντος προσωπικού. Σε περίπτωση που αυτό δεν επαρκεί, θα υπάρχουν πρόωρες αποχωρήσεις μαθητών, με έγκαιρη ενημέρωση των γονέων.

Για τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολικών μονάδων της δικαιοδοσίας σας, το προσωπικό θα αντληθεί κατά προτεραιότητα από τις λειτουργικές υπεραριθμίες και εφόσον αυτές εξαντληθούν, θα προκύψει από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων, των σχολικών μονάδων που έχουν κενά, μετά από έγκριση της Περιφέρειας.

Ο αριθμός των μαθητών ανά εκπαιδευτικό τάξης ή τμήματος, δεν πρέπει να ξεπερνά τους 27.

Οι προσωρινές μετακινήσεις του διδακτικού προσωπικού, να γίνουν με αποφάσεις των οικείων Διευθυντών Εκπαίδευσης, λόγω του μικρού διαστήματος που θα απαιτηθεί και όχι με αποφάσεις των ΠΥΣΠΕ.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να συνεργαστούν αρμονικά με τους Σχολικούς Συμβούλους, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως αυτό περιγράφεται στο ανωτέρω πλαίσιο.

Παρακαλούνται οι Σχολικοί Σύμβουλοι επίσης, να συνεργαστούν αρμονικά με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, για την ομαλή τους λειτουργία, τη βέλτιστη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και την αρτιότερη ανάπτυξη των ωρολογίων προγραμμάτων.

Οι σχολικές μονάδες με την έναρξη των μαθημάτων θα συμπληρώσουν ωρολόγια προγράμματα με την υπάρχουσα σύνθεση, τροποποιώντας τα αντίστοιχα με κάθε μεταβολή.

Ο κ. Πετρόπουλος  απάντησε ότι ζήτησε να γίνουν μετακινήσεις μόνο σε εθελοντική βάση και όπου είναι εφικτό. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν μετακινήσεις σε μακρινά σχολεία και έκανε λόγο για ‘λάθος ερμηνεία’ των οδηγιών του από ορισμένους Δ/ντές  Εκπ/σης. Τα 1.000 κενά  εκπαιδευτικών στην Περιφέρεια είναι γεγονός και δεν γίνεται να καλυφτούν με το υπάρχον μόνιμο προσωπικό. Επίσης, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει παραβίαση του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπ/κών.

Από την πλευρά των Συλλόγων τέθηκαν ακόμα τα ζητήματα  της μετακίνησης των μαθητών με λεωφορεία  και το πρόβλημα με την χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Για το πρώτο θέμα  η απάντηση ήταν ότι είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Για το δεύτερο απάντησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών καθυστέρησε να δώσει τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές. Τέλος, ζητήσαμε στο myschool να καταγραφούν οι περιπτώσεις μαθητών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, ώστε τα τμήματα με 27 μαθητές να χωρίζονται. Ο κ.  Πετρόπουλος  απάντησε θετικά.

Συνάδελφοι,  το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι λάθος χειρισμοί, η συγκυρία των εκλογών και οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν  στο θλιβερό φαινόμενο  στις  11 Σεπτεμβρίου 2015  να μην γίνει αγιασμός σε αρκετά σχολεία της Περιφέρειας…

Από την πλευρά των Συλλόγων τονίστηκε το γεγονός ότι με τις μετακινήσεις των εκπ/κών δεν λύνεται το πρόβλημα, αντιθέτως δημιουργούνται περισσότερα. Αναστατώνονται  οι ζωές εκπ/κών, παιδιών και γονέων .

Συνάδελφοι, -ισσες,

Δεν θα πρέπει να αφήσουμε να παραβιαστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα, στην πλασματική εικόνα που θέλουν να μας παρουσιάσουν ότι όλα λειτουργούν καλά και ότι δεν γίνεται αλλιώς.

Το ΥΠΟ.ΠΑΙ.Θ. ήξερε τις ανάγκες από το τέλος της σχολικής χρονιάς, δυστυχώς δεν φρόντισε να καλυφθούν και στο τέλος αποδείχτηκε αυτό που και η ΔΟΕ και οι σύλλογοι είχαν επισημάνει ότι το Σεπτέμβρη δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν τα σχολεία αν δεν γίνουν διορισμοί μόνιμου εκπ/κού προσωπικού και έγκαιρες προσλήψεις αναπληρωτών!!